Foto "Rigsarkivet" tømmes….

Foto “Rigsarkivet” tømmes….
Af Lars Rask Vendelbjerg
fotoliv: Containeren foran det tidligere mediehus for konkursramte Tilsted Communication ApS på landet uden for Naur er allerede godt fyldt op. Papir, bøger, byggematerialer og meget andet hober sig op. Snart kommer der også tusindvis af fotos i bunken.
Inden for er de to fotografer Bent Tilsted og Henrik Bjerregrav ved at grave minder frem fra de mange arkivskabe. Fotos, der skal gemmes, før resten skrottes. 4,7 millioner fotos anslår Bent Tilsted. Måske det største i Danmark i fotopapirudgave.
Siden konkursen for et år og ni måneder siden har han kæmpet for at få adgang til arkivet. Nu er en aftale med kuratorerne faldet på plads. Og der skal i den grad ryddes op.
Det er et helt liv i billeder med tusindvis af skæbner. Blandt andet hele Se og Hørs jyllandsarkiv. Også med alle fotos fra de 27 somre, Bent Tilsted var med som fotograf på Miss Solskin-konkurrencen, hvor smukke piger kæmpede om at blive årets udkårne. Oplevelser der bragte Bent Tilsted til sommer og sol i Miami, Florida, Rio, Caribien, Middelhavet, Tyrkiet, Mallorca og Spanien med videre.
Stort set alle situationer kan han huske, når han får fat i bileldet.
»Vi husker i billeder og historien kommer frem med det samme,« fortæller han.
Med et smil tager han fotoserien frem med en fartglad prins. Det var i 1977. Bent Tilsted skulle på job i Sønderjylland, da han på Skjernvej mellem Videbæk og Holstebro spotter en bil med kongekrone, hvor chaufføren sidder på passagersædet. Hvem mon kører? Han får vendt bilen men har svært ved at følge med. Spedometeret siger 150 kilometer i timen. Først ved Præstbjerg får han vished for, hvem der kører. Det er Prins Henrik.
Bent Tilsted følger med til Holstebro og får en snak med prinsen. Sagen vækker stor opmærksomhed. Politiet vil også have Bent Tilsted dømt for at køre for stærkt. Sagen bliver dog frafaldet, men bliver diskuteret selv i Folketinget flere gange.
»Faktisk talte Kristen Poulsgaard min sag på tinge. Det var med til at give mig et godt forhold til ham,« fortæller Bent Tilsted.
Henrik Bjerregrav bliver også helt nostalgisk ved gennemgang af arkivet.
Der er blandt andet masser af sportsfotos. Han arbejdede for Tipsbladet, DBU og JBU. Derfor er der masser af situationer fra fodboldlandskampe. Et særligt foto af en ung Michael Laudrup bliver taget fra til gemmerne.
Det gør også fotoet af »Ejnar Koøje«.
Borgmestersønnen Ejnar Nees fra Thyborøn havde indgået et væddemål om, at han kunne kravle gennem et koøjne på et skib. Det gik gruelig galt. Kroppen sad uhjælpelig fast. Man baksede længe. Til sidst valgte kolleger simpelthen at skære ham fri. Et helt stykke af skibssiden blev taget ud og iført koøjet blev den uheldige fisker fragtet til sygehuset, hvor metallet kunne fjernes. Men tilnavnet »Ejnar Koøje« blev hængende. Og bladene elskede den sjove historie.
Med relation til havet viser Bent Tilsted billeder fra en katastrofe i Nordsøen. Det var i juli 1988. Under en storm sank boreplatformen Piper Alpha på grund af fatal manglende fastgørelse. Hele 167 medarbejdere led druknedøden. Katastrofen gik naturligvis verden rundt, men der var ingen officielle fotos fra dramaet. Men Bent Tilsted fik efter detektivarbejde kontakt til en tilskuer, der fra et DFDS-skib havde indfanget dramaet. Via sit billedbureau fik han fotoserien solgt og delte indtægterne med fotografen. Det tyske blad Quick bragte hele 12 sider med fotos og Se og Hør otte sider. Serien indbragte hele 130.000 kroner til alverdens mediers omtale, husker Bent Tilsted.
Han ejer alle fotos fra 1977 til 1985 sin tid som selvstændig med det første firma og er i gang med at flytte dem til lokaler hos akupunktøren John Boel i Aulum, der har været så venlig at stille plads til rådighed.
Mange af de resterende fotos tilhører de forhenværende kunder, som har fået besked på at henvende sig senest 11. november, hvor resten af arkivet bliver smidt ud.

Lukket for kommentarer.